Wat doet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen?
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan. Het CBR is door de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu belast met een verkeersveiligheidstaak: het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek.

Wat was de vraag van de opdrachtgever?
De vraag was om, bijvoorbeeld door het geven van een workshop, bij te dragen aan de teamontwikkeling van het docententeam. Er waren twee teamdagen gepland in oktober, voor de workshop was een dagdeel vrij gehouden op de agenda.

Welke oplossing is daarvoor vanuit Flipped geboden?
Flipped heeft aan het CBR verschillende onderwerpen voorgesteld. Het CBR koos voor de transfer van leren. Flipped heeft een ‘standaard’ workshop over de Transfer van Leren, deze duurt echter een dag. Dus dat betekent maatwerk! Wat zijn de leerdoelen? Wie is onze doelgroep? Welke opleiding die door de docenten van het CBR gegeven wordt, gaan we onder de loep nemen? Etcetera… Door ons vooraf goed in de lerenden te verdiepen, zorgden we zelf ook voor een hoge transfer. Zo is de cirkel weer rond!

Welke theoretische concepten liggen aan de geboden oplossing ten grondslag?
Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de Transfer van Leren, met vele complexe modellen tot gevolg. Vanuit Flipped werken we met een vereenvoudigd model, dat de kern raakt en daarmee ook goed in het geheugen gegrift staat van de deelnemers aan de workshop. Goed toepasbaar dus!

Hoe kijken de deelnemers en de opdrachtgever terug op de workshop die door Flipped is gegeven?
De deelnemers vertelden na afloop dat ze het een leerzame ochtend vonden waarop ze op een leuke manier en met verschillende werkvormen vooral zelf aan de slag gingen. Nadrukkelijk werd benoemd dat de trainers zich goed hadden verdiept in het werkveld, waardoor de workshop erg praktijkgericht was. Eveline van Oostrom, Manager Vakopleidingen bij het CBR, zegt over de workshop: “Het was een goede werkconferentie met voldoende aandacht voor de inhoud waardoor het zeker heeft bijgedragen aan de teamontwikkeling”.

Wil jij meer weten over de transfer van leren?
Neem dan contact op met Judith
judith@flipped.nl
06-28074699

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen